Waar en hoe wijn te bewaren

Waar en hoe bewaar je deze flessen?

Als wijn op de juiste manier wordt bewaard, kan hij tientallen jaren, zelfs eeuwen meegaan en in waarde en kwaliteit groeien. Het tegenovergestelde is ook waar; slechte opslag kan zelfs de beste wijnen van de wereld bederven.

Hieronder vindt u enkele tips om uw flessen goed te bewaren;

Bewaar wijnflessen verticaal of horizontaal?

Voor flessen met kurken moet u uw wijn horizontaal bewaren (bij voorkeur in een wijnrek). Door wijn op zijn kant te houden, blijft de kurk vochtig, wat cruciaal is voor langdurige opslag, omdat een uitgedroogde kurk lekkage en vroegtijdige veroudering kan veroorzaken. Voor flessen met een schroefdop is het niet nodig om deze flessen op deze manier te bewaren, maar om alle flessen bij elkaar te bewaren, is dit ook een efficiënte manier om uw wijnen op te slaan, omdat u de ruimte efficiënt kunt gebruiken en u gemakkelijk toegang hebt.

Indien u verschillende formaat flessen heeft, kan het voorkomen dat deze dan niet “lekker/eenvoudig” gestapeld kunnen worden. Wij hebben dara wel een oplossing voor die u voor zowel in als buiten de klimaatkast kunt gebruiken (klik hier)

Wijn beschermen tegen licht en trillingen?

Bewaar uw wijn zoveel mogelijk in het donker, of ze nu maanden, weken of dagen worden bewaard. De aroma’s en smaken in de wijn kunnen beschadigd raken (UV-stralen door direct zonlicht) als je de flessen in de zon legt. Houd er ook rekening mee dat trillingen een negatief effect kunnen hebben op rijpende wijn dus

houd wijnflessen uit de buurt van trillingsbronnen (keukenapparatuur, stereo-installatie, etc.). Dergelijke trillingen kunnen het verouderingsproces verstoren en sedimenten in de fles verstoren.

Wijn en luchtvochtigheid bewaren?

Een te hoge en te lage luchtvochtigheid kan ook invloed hebben op de rijping van wijn.

Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de kurk uitdroogt, waardoor de wijn kwetsbaar wordt voor de effecten van zuurstof. Het andere uiterste is ook mogelijk.

Een te hoge luchtvochtigheid kan de etiketten losmaken, waardoor de flessen moeilijk uit te stallen of te verkopen zijn. Een luchtvochtigheid van 58 – 72 procent is goed..

Wijn en temperatuur bewaren?

Waarschijnlijk de belangrijkste factor die de wijn kan beïnvloeden is waarschijnlijk de juiste temperatuur. Als de temperatuur te hoog of te laag is, kunt u er zeker van zijn dat dit uw wijn zal beïnvloeden.

Om uw aankoop te beschermen en goed te laten rijpen is een temperatuur van rond de 12˚C ideaal, maar dit kan ook per wijn verschillen. Raadpleeg uw wijnleverancier voor temperatuuradviezen over specifieke wijnen.

Wijn (alle wijn zonder enige uitzondering) mag nooit onder 0°C of boven 20°C worden bewaard (om versnelling van het verouderingsproces te voorkomen).

Ook erg belangrijk is dat de temperatuur zo stabiel mogelijk moet worden gehouden. Door temperatuurschommelingen kan de kurk uitzetten en samentrekken (waardoor wijn naar buiten kan sijpelen of zelfs lucht naar binnen kan sijpelen).

Kan wijn in een normale koelkast worden opgeslagen?

Als u geen specifieke ruimte heeft waar u uw wijnen goed kunt bewaren, verdient het niet de voorkeur om wijnen in een normale koelkast te bewaren.

Een dergelijk apparaat is normaal gesproken erg koud (tussen 4-6˚C) en ook erg droog. Een kelder is natuurlijk optimaal maar mocht u een opbergruimte (zonder verwarming) hebben, dan kan dat ook een plek zijn. Let daarbij wel op dat uw wijn uit de buurt van andere producten zal liggen zodat , kruisbesmetting voorkomt door bijvoorbeeld voedselgeuren. 

Een wijnklimaatkast is natuurlijk de perfecte plek voor het bewaren van wijn. U kunt de temperatuur dan instellen tussen de 10-14˚C welk dan is voorzien van de juiste luchtvochtigheid.

Ook is kruisbesmetting dan eigenlijk niet mogelijk. Mocht dit toch voorkomen (als de klimaatkast in de buurt van een keuken of iets dergelijks staat), dan zijn de onze klimaatkasten voorzien van een actief koolfilter (dit absorbeert muffe luchtjes en zal dus geen invloed hebben op de kurk/wijn). Deze zijn makkelijk vervangbaar en hier te bestellen.