Op welke temperatuur wijn te serveren

De beslissing is genomen! U trekt (of schroeft) binnenkort uw favoriete fles wijn open! Maar wat is de eigenlijk beste serveertemperatuur? 

Wijn schenken en temperatuur?

Wanneer u een fles klaarmaakt om te serveren, geef deze dan de tijd om op temperatuur te komen -door de temperatuur te laten stijgen of te dalen (koelen) – tot de juiste serveertemperatuur. Dit zorgt voor een optimale beleving van de smaak en het aroma van de wijn.

Hierbij enkele richtlijnen maar de belangrijkste regel die we hebben u willen aangeven “gebruik de temperatuur die u wenst en niet wat de “experts” zeggen”. Het is tenslotte uw wijn en u bepaalt welke temperatuur uw voorkeur heeft!

rode wijn dient gekoeld geserveerd te worden iets onder kamertemperatuur (tussen 12-19˚C). De precieze temperatuur wordt bepaald door de leeftijd van de wijn. Oudere rode wijnen beter serveren bij ongeveer 17-19˚C en jongere wijnen kouder.

Rode wijn met sterkere tannines moet warmer worden bewaard dan lichtere rode wijnen (die zelfs tot 12˚C geserveerd kunnen worden).

Witte wijnenmoet gewoon kouder worden geserveerd dan rood. Maar ze mogen niet zo koud worden bewaard dat ze de aroma’s aantasten. In plaats daarvan moet witte wijn gekoeld zijn (8-12˚C). Volle witte wijnen beter serveren bij ongeveer 10-12˚C en lichte witte wijnen kouder.

Mousserende wijnen en zoete witte wijnen moet nog kouder geserveerd worden Champagne dient het koudst van allemaal te worden geserveerd (5-8˚C).

U wilt informatie over het correct bewaren van uw wijn? Klik hier voor de wijnbewaarkast en vind alle informatie die u nodig heeft!! Als wijn op de juiste manier wordt bewaard, kan hij tientallen jaren, zelfs eeuwen meegaan en in waarde en kwaliteit groeien. Het tegenovergestelde is ook waar; slechte opslag kan zelfs de beste wijnen ter wereld bederven.

Wanneer je niet wilt wachten tot je favoriete fles de juiste serveertemperatuur heeft bereikt, denk dan eens aan een wijnklimaatkast – onze website – met meerdere temperatuurzones. Met een dergelijke kast kunt u de wijn op elke geschikte temperatuur serveren, maar ook uw delicate wijn op de best mogelijke manier bewaren.