Werking:
De bovenste zone heeft een bereik tussen 12-20°C en de onderste zone heeft een bereik tussen 5-12°C.
De meest gebruikelijke instelling voor het onderste gedeelte is 6°C – aangezien koude lucht “zwaarder” is dan warme lucht, zal de onderkant van de kast een temperatuur hebben van ongeveer 4-5°C (dus perfect voor lichte pilsbieren) en voor de bovengedeelte 15° C (dus perfect voor imperiale stouts, Belgische sterke ales en Doppelbocks).
Aangezien deze kast geen afscheiding heeft tussen de zones, betekent dit ook dat precies in het midden de twee zones bij elkaar komen. In dat gebied zal de temperatuur rond de 12° C liggen (dus perfect voor Belgian ales, sour ales, Bocks, English bitters en milds, Scottish ales). Tussen de onderste planken en de middelste planken heb je een temperatuur tussen de 5-9 ° C (dus perfect – hieronder – voor Tsjechische en Duitse Pilsners, Munich Helles, tarwebieren en – hoger – voor Amerikaanse pale ales, porters, PA’s, de meeste stouts).
Doordat er geen afscheiding aanwezig is tussen de twee zones – u bent dus flexibel – kunnen wij u geen informatie geven over het aantal per “zone”. Dat is geheel naar uw wens. U bepaalt, met de instellingen, uw eigen keuze. Als u bijvoorbeeld uw bier bovenin kouder wenst te hebben, dat zet u de onderste zone wat kouder. Als u uw bier minder koud wenst te hebben, dan doet u het tegenovergestelde.
Zo’n bediening geeft u veel meer flexibiliteit omdat u dan alle soorten temperaturen heeft en het is efficiënter voor het bewaren van alle soorten bier. Daarnaast kunt u ook uw speciale bierglazen erin opbergen (zodat zelfs de glazen de juiste temperatuur hebben!)
planken:
Het interieur van de bierklimaatkast is voorzien van houten planken. We hebben hier bewust voor gekozen omdat hout een natuurproduct is, net als het bier dat in de klimaatkast wordt bewaard. Bij hout is geen enkel stuk hetzelfde en dat geeft kleurverschillen. Dat geeft echter ook de zekere “ruwheid” die wij passend vinden bij het product.
Waarom raden we aan om het opgegeven aantal planken te plaatsen en niet meer of minder per kast? U wilt niet veel flessen verwijderen voordat u de juiste heeft gevonden. Daarom hebben veel klanten onze bierklimaatkasten voorzien van de voorgestelde configuratie.
Natuurlijk kunt u meer planken installeren, maar let op het volgende: hoe meer planken, hoe minder capaciteit en u kijkt alleen naar hout (planken) in plaats van naar de flessen
We denken ook dat u alle soorten flessen in de kast moet kunnen opbergen en daarom is de voorgestelde configuratie de beste. Mocht u in de toekomst extra planken (of andere accessoires) willen hebben, dan kunt u die achteraf bij ons kopen.
Als u nu bijvoorbeeld grotere bierflessen op de bodem wenst te plaatsen, dan kunt u de hals van de flessen op de compressorbehuizing neerleggen en de bodem tegen de opstaande rand (van de klimaatkast) plaatsen, zo heeft u ook als het ware er wordt meteen een “display” van gemaakt. Achter deze schuine flessen kunt u dan overdwars andere flessen plaatsen om de capaciteit optimaal te benutten.
In de plateaus zitten “sleuven” om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtstroom kan plaatsvinden, maar er kunnen gewoon bierflesjes, blikjes, flesjes etc. op geplaatst worden. Als, gezien de diameter van de fles, op een bepaald moment, nadat de flessen naast elkaar zijn geplaatst, een fles niet helemaal op het plateau staat, kunt u altijd nog een extra plaatje op het schap plaatsen (het is onmogelijk dat een fles door die spleten zal “vallen”).
Die plaat hoeft helemaal niet dik te zijn en kan half zo groot zijn als de bestaande plank. Als u de hele plank wilt voorzien van een extra plaat, raden wij u aan om er een paar gaatjes in te maken voor luchtcirculatie. Deze platen hadden we in het verleden wel maar werden de laatste tijd niet meer gevraagd dus hebben we ze uit het assortiment gehaald. Men wilde het zelf doen of zelf de uitvoering bepalen – ook worden weleens (bijpassende) bierviltjes gebruikt.