Champagne maken is een lang proces. Het duurt minimaal 15 maanden voordat het op de markt komt. Bekende huizen bieden een bewaartermijn van maximaal 36 maanden. Voor een champagne van het vintage-type is de bewaartijd langer, tussen de 5 en zelfs 6 jaar. Eenmaal op de markt zijn de champagnes echter klaar om gedronken te worden.
Champagne neemt toe met de tijd, de aroma’s beginnen intenser te worden, maar champagne moet wel op de juiste manier worden bewaard.
Licht:
Door licht en uv-stralen kan de de frisheid van de champagne worden aangetast. Bescherm uw champagne dus tegen elk (dag) licht. De verlichting in de champagne klimaatkast is alleen om de fles even te laten zien.
Vocht:
Te veel vocht tast de etiketten op de flessen aan. De champagne klimaatkast heeft een “liggende” functie. Dit is een belangrijke functie, omdat door de druk die op de fles wordt uitgeoefend de kurk vochtig blijft. Hierdoor zullen de flessen altijd flexibel en efficiënt zijn.
Temperatuur:
Wist u dat er verschillende soorten champagnes zijn?
Normale champagne (tafelchampagne)
Dit soort champagne wordt beschouwd als een “gerijpt” product. Het wordt genuttigd tijdens het aperitief aan tafel. Dergelijke dranken gaan goed samen met gevogelte, zwezerik, filet mignon, etc. Het is ook mogelijk om dit drankje te combineren met foie gras en kazen. Het voordeel van deze producten aan tafel is dat ze niet te zuur zijn.
De droge en rosé champagne
Champagnes van het rosétype (en droge champagnes) hebben niet veel rijpingstijd nodig. De producten op de markt zijn erg mooi, maar moeten binnen 2 jaar geconsumeerd worden. Ze passen vooral goed bij zeevruchten: rivierkreeft, kreeft, rood fruit en soepen.
Voor andere categorieën zoals extra droge, droge, halfdroge en zoete rosés, zijn de meeste niet vintage. Vintage producten kunnen worden genoten met desserts. Gemiddeld is het suikergehalte in champagne 3 g, wat normaal is. Dit type wijn is ook geschikt voor pittige gerechten.