Het eerste Wijnfestival van de Lage Landen, een uniek evenement gewijd aan wijnen uit Nederland en België, vond plaats op zondag 1 september 2024. Dit baanbrekende festival, georganiseerd door Stichting Wijninstituut Nederland, bracht ongeveer dertig Nederlandse en Belgische wijnmakers samen om hun beste wijnen te presenteren aan het publiek.

Locatie en tijdstip

Het festival werd gehouden op het schilderachtige Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, van 13.00 tot 18.00 uur. Deze prachtige locatie vormde het perfecte decor voor een middag vol wijnproeverijen en culinaire verkenningen.

Banner voor een wijnfestival met klinkende wijnglazen en details van het evenement, tegen een groene achtergrond.

Diversiteit aan wijnen

Bezoekers konden genieten van een breed scala aan wijnen, waaronder witte wijnen, rode wijnen, rosés en mousserende wijnen. De groeiende populariteit en kwaliteit van Belgische en Nederlandse wijnen werd duidelijk weerspiegeld in het aanbod, wat de enorme ontwikkeling in de wijnbouw van de Lage Landen onderstreept.

Activiteiten en educatie

Naast het proeven van wijnen bood het festival ook diverse educatieve mogelijkheden:

  • Speed-masterclasses: Experts gaven korte, intensieve lessen over verschillende aspecten van wijnproductie in koele klimaten.
  • Wijnkeuring van de Lage Landen: Prijswinnende wijnen waren te proeven en er vond een uitreiking plaats van ereprijzen.
  • KIESKURK-publieksprijzen: Bezoekers konden stemmen op hun favoriete Nederlandse of Belgische wijn.

Sponsoring en prijzen

CoolVaria was aanwezig als één van de sponsoren en stelde een wijnkoeler beschikbaar als prijs voor de bezoekers. Dit droeg bij aan de feestelijke sfeer en gaf bezoekers een extra reden om deel te nemen aan de activiteiten.

Een persoon met kort haar staat aan een houten tafel bij een display met de titel "Klimaan". Een vat en houten kratten staan in de buurt, met een achtergrond van bomen en feestelijke slingers.

Weersomstandigheden en sfeer

De dag werd gekenmerkt door warm weer, wat perfect aansloot bij het proeven en genieten van de diverse wijnen. De hoge temperaturen zorgden ervoor dat veel bezoekers enthousiast deelnamen aan de proeverijen, wat resulteerde in een levendige en gezellige atmosfeer.

Een persoon staat bij een promotiebanner buiten, met een afbeelding van een groep mensen die klinken met glazen. Bomen en een gebouw zijn zichtbaar op de achtergrond.

Kwaliteit en variëteit

Het niveau van de gepresenteerde wijnen was indrukwekkend, wat de snelle ontwikkeling en groeiende expertise in de wijnbouw van de Lage Landen benadrukt. Bezoekers waren aangenaam verrast door de verscheidenheid en kwaliteit van de lokaal geproduceerde wijnen.